Loader
 

Diabetes Controle

Diabetes Controle

Wat is diabetes retinopathie?

Diabetische retinopathie (diabetes op de ogen) is een complicatie van suikerziekte die de ogen aantast. Suiker heeft namelijk de eigenschap de bloedvaten van het hele lichaam te verzwakken. Zo ook de bloedvaten in en rond het netvlies van het oog. De functie van het netvlies is om binnenvallend licht om te zetten in elektrische stroompjes en het vervolgens via de oogzenuw door te geven aan de hersenen. Bij diabetische retinopathie raken de fijne bloedvaatjes in het netvlies beschadigd waardoor deze kunnen gaan bloeden of vocht kunnen gaan lekken. Indien het netvlies door deze bloedingen of lekkage beschadigd raakt, zijn de beelden die u ziet wazig.

Waarom een diabetes controle?

Diabetische retinopathie ontwikkelt zich geleidelijk. U merkt er zelf weinig van totdat het netvlies al sterk is aangetast. Een tijdige opsporing van diabetische retinopathie is uiteindelijk altijd de beste bescherming tegen de verslechtering van uw ogen. Het is daarom belangrijk uw ogen regelmatig door een van onze optometristen te laten controleren.

 Oogproblemen bij diabetes:

  • Minder zien
  • Wazig zien
  • Wisselend zien

Wat kunnen wij voor u doen?

Om diabetische retinopathie op te kunnen sporen doet één van onze optometristen een diabetes controle. De controle bestaat uit het bepalen van uw gezichtsscherpte door middel van een oogmeting. Verder wordt er een foto van het netvlies gemaakt met behulp van fundus fotografie. Bij fundus fotografie worden foto’s gemaakt van het netvlies van uw oog. Op die foto’s kunnen onder andere de bloedvaatjes van uw netvlies beoordeeld worden, maar ook de oppervlakte van het netvlies. Vervolgens volgt een beoordeling van de diabetische retinopathie aan de hand van de foto. Bij een negatieve beoordeling volgt een spoedige doorverwijzing naar de oogarts. Bij een positieve beoordeling blijft u bij ons voor de jaarlijkse controle.

U kunt wekelijks bij De Hesse Optiek & Oogzorg terecht voor een diabetes controle. Bel direct voor een afspraak: 010 236 1939.

Bel voor een afspraak: 010 236 1939