Loader
 

Op steeds jongere leeftijd bijziend

Op steeds jongere leeftijd bijziend

Wie hoorde het niet als kind: “Van televisie kijken krijg je vierkante ogen!” Natuurlijk zijn die vierkante ogen een fabeltje, maar de laatste jaren stapelt het wetenschappelijk bewijs zich op. Veel naar beeldschermen kijken en langdurig lezen is slecht voor kinderogen. Het werkt namelijk bijziendheid (myopie) in de hand en vergroot de kans op ernstige oogaandoeningen op latere leeftijd. Bij De Hesse Optiek & Oogzorg weten ze er alles van. Maar ook voor andere oogzorg en een grote collectie kinderbrillen kunnen kinderen terecht in de moderne winkel op winkelcentrum Hesseplaats. Waar een vakkundig team ervoor zorgt dat kinderen de toekomst helder tegemoet kunnen zien.


20-20-2-REGEL. Het oogfonds adviseert voor kinderen en jongeren tot 20 jaar de 20-20-2-regel: Na 20 minuten dichtbij kijken (bijvoorbeeld op telefoon / tablet of een boek lezen) 20 seconden ver weg kijken. Élke dag minstens 2 uur buiten zijn, inclusief pauzes en bijvoorbeeld wandelen of fietsen van en naar school of werk.


Wie bijziend is, ziet dichtbij scherp, maar veraf niet. Jantien Hofland, orthoptist bij De Hesse Optiek & Oogzorg, is dagelijks bezig met de gevolgen van bijziendheid: “De laatste jaren verdiepen we ons steeds meer in myopie en hoe we bijziendheid bij onze kleine klanten kunnen remmen. Ook in Nederland is het inmiddels een ‘hot issue’. Er wordt veel onderzoek naar gedaan, zoals bij het Erasmus Medisch centrum.” En dat is hoognodig. Eén op de drie kinderen met een hoge minsterkte (-6 en hoger) zal later namelijk oogproblemen, zoals maculadegeneratie, netvliesloslating en glaucoom krijgen. Allemaal aandoeningen die niet of nauwelijks zijn te behandelen.

 

TEVEEL SCHERMEN EN WEINIG BUITEN

Bijziendheid wordt veroorzaakt door de groei van het oog. Jantien legt uit: “Wanneer je oog in de lengte groeit, vallen beelden niet meer goed op het netvlies. Bij myopie wordt het oog steeds langer en dat maakt het kwetsbaar voor scheurtjes en loslating van het netvlies. Ik vergelijk het vaak met een ballon opblazen. Hoe groter je die opblaast, hoe kwetsbaarder hij wordt. Dus hoe hoger je minsterkte, hoe groter de kans op oogaandoeningen. Bij een minsterkte tot -3 is die kans een paar procent, maar bij -6 of hoger schiet die kans exponentieel omhoog, dat is echt schrikbarend.” Of een kind bijziend wordt, hangt onder andere af van erfelijke factoren en afkomst. Zo hebben kinderen met een bijziende ouder een drie keer hogere kans op bijziendheid. De laatste jaren speelt ons leefpatroon echter een steeds grotere rol: kinderen brengen thuis en op school steeds meer tijd door achter digitale schermen en spelen minder buiten. “De werkafstand is te klein, kinderen houden die schermen vlak voor hun ogen. Het lijkt wel alsof er een magneet in zit. En minder buitenspelen betekent dat kinderen niet genoeg daglicht in hun ogen krijgen. Met alle negatieve gevolgen van dien.”
    

KINDERCONSULT

Het team van De Hesse Optiek & Oogzorg is gespecialiseerd in het opsporen en behandelen van myopie. “Tijdens een kinderconsult onderzoek ik op een objectieve wijze of kinderen een verhoogde kans hebben om later een oogaandoening te krijgen,” vertelt Jantien. “Daarbij maak ik gebruik van de meest geavanceerde meetapparatuur om de gezondheid van de ogen te meten. Zo kijk ik naar de lengte van de ogen, hoe ze samenwerken en naar de binnenkant van het oog. Voorafgaand aan het onderzoek krijgt een kind oogdruppels zodat het scherpstellen van het oog tijdelijk wordt uitgeschakeld.” Jantien neemt ruim de tijd voor elk kind. Zo duurt een kinderconsult (€ 65,-) circa één uur. “Op basis van de resultaten adviseert zij als orthoptist over de beste oplossing. Die kan per kind verschillen. En elk kind komt om de drie tot zes maanden terug voor controle. Ik heb kinderen altijd leuk gevonden, dus ik vind het mooi dat ik nu hier als orthoptist het verschil kan maken.”

VERTROUWEN GEVEN EN WINNEN

Kinderen en brillen, gaat dat samen? Multifocaalspecialist en opticien Aswin Rampersad is resoluut: “Jazeker, tegenwoordig vinden kinderen het idee van een bril vaak leuker dan veel volwassenen. Toch blijft de eerste keer een bril nog altijd spannend. We nemen daarom ook uitgebreid de tijd voor het kinderconsult en het uitkiezen van een montuur.” De benadering van De Hesse Optiek & Oogzorg is altijd positief. “Het gaat er vooral om dat we het vertrouwen van een kind winnen, maar we laten ook merken dat we vertrouwen hebben in onze jongste klanten.”

 

GROTE COLLECTIE KINDERBRILLEN

De jongste generatie brildragers krijgt bij De Hesse Optiek & Oogzorg alle ruimte. Achterin de winkel vinden ze hun eigen miniafdeling vol kindermonturen. “Voor kinderen en ouders is het fijn als ze in alle rust een montuur uit kunnen kiezen,” aldus Aswin. Op dit moment zijn rondere monturen in, maar wie een vrolijk gekleurd of wat dikker montuur zoekt, slaagt net zo goed. Het keuzeproces verloopt vaak soepel. “We luisteren goed naar de mening van kinderen en ouders. Uiteraard is de pasvorm belangrijk, maar je wilt uiteindelijk dat een kind met plezier zijn bril draagt.”

KLANTEN UIT DE HELE REGIO

De Hesse Optiek & Oogzorg heeft zijn bestaansrecht inmiddels ruimschoots bewezen. “Veel mensen zien ons als de speciaalzaak voor kinderen, klanten uit de hele regio weten ons te vinden. Dat vinden we natuurlijk heel leuk. Het maakt dat we als team elke dag met plezier naar ons werk gaan. En dat merken onze jongste klanten ook”, aldus Aswin.


MYOPIE ZELFTEST

Wilt u weten of uw kind een verhoogd risico op hoge bijziendheid op latere leeftijd heeft? Doe dan nu de Myopie Zelftest.

  1. Draagt uw kind een bril of contactlenzen met min-sterkte? (Ja -> vraag 2, Nee -> vraag 3)

  2. Kreeg uw kind op jonge leeftijd voor het eerst een bril of contactlenzen?

  3. Bent u of is uw partner bijziend (min-sterkte)?

  4. Bent u of is uw partner van Aziatische afkomst? 

  5. Besteedt uw kind per dag meer dan 30 minuten aan smartphone, tablet en/of lezen, afgezien van werk op school?

  6. Brengt uw kind dagelijks minder dan twee uur buiten (incl. pauzes op school) door?

Heeft u op meer dan 3 vragen ‘JA‘ geantwoord dan loopt uw kind een verhoogd risico. Neem dan contact op voor een kinderconsult met onze orthoptist.


De Hesse Optiek & Oogzorg. P. Buckplaats 31, Rotterdam Tel. 010 236 1939

Bron: Nesselande Living. Editie 51, voorjaar 2020. Fotografie: Maybelline Koense

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.